ZŠ a MŠ Oskava
ZŠ a MŠOskava

"Malá škola = velká rodina"

Jak jsme si užili vaření ve finále Zdravé 5 a výhru zážitkového víkendu

Jak jsme si užili vaření ve finále Zdravé 5 a výhru zážitkového víkendu

V minulém příspěvku jste měli možnost seznámit se s kvalifikační prací našich žáků Markéty Adamcové, Julie Pořízkové a Zdeňka Ptáčka do soutěže Zdravá 5.

Jen pro připomenutí, jednalo se o tříchodové menu, kde předkrm byl závin z medvědího česneku, hlavní chod pstruh restovaný na tymiánu a ghí s batátovými hranolky a zeleným chřestem, dezertem pak byly kakaové donuty z ovesné a mandlové mouky.

Tento pokrm se zalíbil porotě Zdravé 5 a vybrala náš, a ještě jeden tým z celkového počtu 258 týmů v kategorii žáci ZŠ 6. až 9. třída. Další tým byl přidán veřejností. Naše trio tedy muselo, resp. mohlo, jet prezentovat své schopnosti do pražských Holešovic do finále soutěže Zdravá 5.

Z propozic soutěže jsme už znali přibližný úkol:

  1. ze zeleniny vytvořit postavu nebo obrázek
  2. ozdobit muffin.

Tyto úkoly mě vystrašily svou jednoduchostí. Před soutěží jsme ještě potrénovali v oskavském kulturním domě. Udělali jsme velmi chutný krém z tofu, kakaa a medu a zkusili vytvořit něco ze zeleniny. Pokusy vypadaly na jasnou prohru.

Pátek 27. 5. byl tím dnem, kdy naše trio s názvem Oskaváci předvedli vše, co v sobě našli. V kuchyni nejde jen o vaření, ale i hygienu, pořádkumilovnost, systematickou týmovou práci, umění dělat rychlá rozhodnutí a spoustu dalšího. Čistota z Oskaváků zářila už při nástupu: sejmuté šperky, bílé košile, černé zástěry, pevně sepnuté vlasy a další drobnosti působily velmi profesionálně. Nutno podotknout, že si Oskaváci po odstartování prvního úkolu jako jediní šli umýt ruce (což jsem jim zapomněl říct)!

Poté se žáci pustili okamžitě do realizace prvního úkolu, jímž byl obrázek nebo postava ze zeleniny. Na téma „oskavská louka“ začali jako dobře seřízený hodinový stroj krájet, strouhat a všelijak rolovat a skládat zeleninu a pod rukama vznikal pomalu ale jistě krásný, byť ve srovnání s ostatními minimalistický obraz.

Na prvních dvou fotografiích si můžete všimnout i jedné členky poroty, herečky Michaely Tomešové, které se ani nechtělo věřit, že se nedívá na práci týmu střední odborné školy.

Po krátké přestávce, ve které se mohli soutěžící podívat, jak krájí profesionální kuchař a dozvěděli se podrobnosti k druhému úkolu, se opět spustila časomíra. Vše, co jsme si natrénovali bylo k ničemu, vše včetně krému bylo předem dané a připravené, vlastní invence spočívala pouze ve stylu zdobení. I v takto těsně ohraničených podmínkách se ale podařilo Oskavákům vnést do tvorby několik originálních nápadů. Ozdobit bylo třeba šest muffinů. Podoba tří z nich (pavouci) byla předem přesně určená a další tři už byly volnou tvorbou. Tady se projevila nápaditost Oskaváků, kteří se rozhodli bílý předpřipravený krém alespoň obarvit jahodami narůžovo a posýpkou ozdobit jen okraje. I v tomto případě zvítězil minimalismus nad přeplácaností.

Po správné odpovědi na vylosovanou otázku z oblasti zdravé výživy se porota odebrala k poradě. Následující vyhlašování výsledků bylo velmi napínavé, kromě naší kategorie ve stejném čase soutěžily ještě další dvě a při vyhlašování byla dána přednost mladším, což notně prodloužilo naše čekání. Po vyhlášení třetího místa naší kategorie se prudce zvýšila nervozita, a když jsme slovo „Oskaváci“ neslyšeli ani při vyhlášení druhého místa, mohli jsme začít jásat.

Ano! Oskaváci zvítězili nad 257 týmy z celé České republiky v soutěži ve vaření Zdravá 5 pořádané Nadačním fondem Albert. Kromě upomínkových předmětů jsme také vyhráli zážitkový víkend na statku školy Chefparade v Sukoradech u Mladé Boleslavi. Mohli jsme se tedy těšit na další zážitky.

Zážitkový víkend byl naplánován na 11. 6. – 12. 6. Na místě nás již čekal tým organizátorů spolu s jedním ze šéfkuchařů školy Chefparade. Mezi výherce ostatních kategorií Oskaváci věkově poněkud nezapadli, přesto jsme se některých her rádi účastnili. Nejvíce nám asi vyhovovaly aktivity spojené s kuchyní, jako krájení ovoce do ovocného salátu, výroba a pečení vlastnoručně vyrobené pizzy v cihlové peci vyhřáté žhavými uhlíky a v neposlední řadě dobrovolná a neplánovaná pomoc kuchaři při přípravách občerstvení i pro ostatní týmy.

U těchto příprav jsme se naučili mnoho nového, získali obdiv organizátorů, který by se mohl dle jejich slov projevit v kurzech vaření zdarma, účasti na natáčení Masterchef Junior nebo nádobí pro náš kroužek vaření. Přislíbeno bylo mnohé a budeme doufat, že se tyto sliby promění ve skutečnost. Za vrchol naší aktivity na zážitkovém víkendu považuji přípravu nedělního snídaňového buffet, včetně vlastního mise en place. Zatímco ostatní ještě chrupkali, my už jsme pilně makali.

Děkujeme tímto Nadačnímu fondu Albert za pořádání této super akce Zdravá 5, Alence Paldusové, Kristýnce Bernatové, Léně a Pétě za super organizaci jak soutěže, tak zážitkového víkendu. Kuchařům Vláďovi a Jirkovi, kteří vedli naše kroky a ruce v kuchyni. Děkujeme také obci a škole Oskava za možnost se takové akce zúčastnit a za prostory k tréninkům. V neposlední řadě také našim rodinám za jejich podporu a shovívavost k naší zálibě ve vaření.

Bylo nám, resp. mně ctí.

Jiří Urda

Datum vložení: 16. 6. 2022 7:39
Datum poslední aktualizace: 16. 6. 2022 7:56
Autor: Jiří Urda

Základní škola

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Když v červnu severní větry vějí, tu se bouřky opozdějí.

Pranostika na akt. den

Svatý Jan Burian mlátí bez cepů.

Aktuální počasí

dnes, neděle 26. 6. 2022
jasno 27 °C 16 °C
pondělí 27. 6. jasno 29/18 °C
úterý 28. 6. slabý déšť 26/18 °C
středa 29. 6. slabý déšť 29/19 °C