Úvodem
Rozhodli jsme se zúčastnit soutěže ve vaření Finále zdravé pětky, protože nás vaření baví a navštěvujeme společně kroužek, kde nám to, podle našeho názoru, docela jde. Původně jsme chtěli pokrmem obdarovat naše nové spolužáky z Ukrajiny. Týden před uskutečněním jsme byli v rámci projektového dne k příležitosti Dne Země a Dne zdraví vyzváni k přípravě občerstvení. Využili jsme této výzvy jako příležitosti k tréninku. Připravili jsme jako občerstvení čtyři záviny z medvědího česneku, které byly pečlivě rozděleny na počet žáků. Naši ukrajinští spolužáci se k nabízenému pokrmu postavili velice nedůvěryhodně a všichni jej odmítli. Jejich porce byly použity jako výhra v soutěžích. Dostali jsme se ale do nemilé situace, kdy jeden náš nenasytný spolužák ve chvíli nepozornosti snědl další čtyři porce, o které byla ochuzena děvčata z osmé třídy, a tak jsme se rozhodli pozvat za odměnu je a našeho pana učitele Urdu, který kroužek vaření vede. Tito naše pozvání s radostí přijali.
MENU:
Předkrm – závin s medvědím česnekem a dipem z medvědího česneku s jedlými květy
Hlavní chod – pstruh na přepuštěném másle, tymiánu a popenci s batátovými hranolky, zeleným chřestem a dipem z medvědího česneku
Dezert–velikonoční proteinové donuty zdobené jedlými květy.
Nápoj – citrónová voda s mátou a jedlými květy
Závin s medvědím česnekem:
Tento recept jsme získali od kamaráda pana učitele, který pracuje jako šéfkuchař na zámku Leopoldskron v Salzburgu.
Suroviny na jeden závin: listové těsto, nebo těsto na závin (my jsme použili listové), čerstvý medvědí česnek – 250g, tvaroh měkký (250g), 4 střední brambory, 5 plátků bílého bezlepkového těsta, 2 vejce, sůl, olivový olej, sezam
Dip: medvědí česnek (ca 100g), bílý jogurt (500ml), citronová šťáva, lipový med, sůl, pepř.
Brambory z vlastní zahrady jsme uvařili ve slupce, oloupali, nechali zchladnout, poté nakrájeli na kolečka, orestovali dozlatova na olivovém oleji, osolili a opět nechali zchladnout. K bramborům jsme přidali tvaroh, na kostičky nakrájený bezlepkový chléb pečený dopředu v domácí pekárně, jedno domácí vejce a na proužky nařezaný medvědí česnek, který jsme těsně před vařením nasbírali v místním háji. Směs jsme promísili, až vznikla soudržná hmota, kterou jsme zabalili do listového těsta. Vzniklý závin jsme potřeli vajíčkem a posypali sezamovým semínkem, pekli při teplotě 175°C v předehřáté troubě dozlatova.
Do dipu jsme nakrájeli medvědí česnek na malé čtverečky, smíchali s bílým jogurtem, šťávou z půlky citronu a lžící lipového medu, jemně osolili a opepřili.
Jako ozdobu jsme použili květy plicníku lékařského a violky vonné.
Pstruh na přepuštěném másle, tymiánu a popenci s batátovými hranolky, zeleným chřestem a dipem z medvědího česneku:
Udělat jako hlavní chod rybu nás napadlo, jakmile jsme se o soutěži dozvěděli. Jelikož je v naší vesnici možnost si na soukromé farmě ulovit pstruhy a pstruzi plavou i v potoce kolem naší školy, rozhodli jsme se pro ně. Původní recept byl pstruh na tymiánu z internetu, který jsme trošku poupravili. Jako přílohu jsme se po delším přemýšlení rozhodli použít batáty ve formě hranolků pečených na olivovém oleji a sezónní zelený chřest. Rozhodli jsme se také propojit hlavní chod s předkrmem pomocí dipu z medvědího česneku.
Suroviny: čerstvý pstruh, přepuštěné máslo, sůl, tymián, popenec obecný, batáty, zelený chřest
Dip: medvědí česnek (ca 100g), bílý jogurt (500ml), citronová šťáva, lipový med, sůl, pepř, popenec na ozdobu
Chřest jsme omyli, dali do mírně osolené vroucí vody vařit na 7 minut. Bohužel náš hrnec byl příliš nízký, tak jsme museli chřest zakrýt pečícím papírem, což pomohlo bezchybně propařit konečky. Po uvaření jsme jej prudce zchladili v ledové vodě, aby si zachoval křehkost. Před podáváním jsme chřest krátce orestovali na přepuštěném másle a prohřáli v troubě.
Batáty jsme oloupali, nakrájeli na hranolky, promíchali s olivovým olejem, solí a tymiánem a pekli v troubě napřed cca 30 minut na 190°C, pro přidání pstruhů na dopečení pak na 175°C.
Pstruhy ulovil, vyvrhl, očistil a posypal tymiánem Zdeněk den dopředu, při přípravě pokrmu jsme je jen jemně osolili a orestovali na přepuštěném másle, poté jsme do pstruhů vložili pár lodyh popence a přidali je do trouby k batátům na dopečení na cca 20 minut. Až byly batáty měkké a pstruh propečený, prohřáli jsme ještě chřest na teplotu vhodnou k servírování (cca 4 minuty).
Před servírováním jsme ze pstruhů vybrali popenec, pokrm jsme doplnili česnekovým dipem a ozdobili čerstvým popencem.
Velikonoční proteinové donuty zdobené jedlými květy:
Tento recept vybrala Markéta, která má velmi ráda zdravou stravu, ale také sladké, s čímž jí pomáhá Australanka, vystujující na internetu vystupuje pod jménem Chloe E Vegan.
Suroviny: hrnek špaldové mouky (v původním receptu ovsová mouka, kterou se nám nepodařilo sehnat), hrnek mandlové mouky, 2 hrnky ovesného nápoje („mléka“), půl hrnku vaječného proteinu, 8 sušených datlí, 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce kakaového prášku, prášek do pečiva, špetka soli, na polevu 100 g tmavé čokolády, jedlé květy na ozdobení (v původním receptu mrazené ovoce).
Napřed jsme promíchali zvlášť všechny sypké suroviny, poté přidali arašídové máslo, rozmačkané datle, které jsme předtím zalili vroucí vodou a nechali 5 minut ve vodě změknout a ovesný nápoj. Po promíchání jsme z těsta vytvarovali jakoby větší sušenky na pečící papír (nemáme formu na donuty) a dali péct na 190°C dokud nebyly upečené (při propíchnutí párátkem je párátko vytaženo čisté) ca 25 minut. Vychladlé jsme namáčeli do rozpuštěné hořké čokolády s 83% kakaa z blízké čokoládovny v Troubelicích, ještě tekutou polevu jsme ozdobili mandlovou moukou a okvětními lístky violky vonné. Dezert jsme servírovali s citronem a jedlými květy (popenec obecný, sedmikráska chudobka, violka vonná) pro možnost doplnění o další chutě.
Citrónová voda s mátou a jedlými květy:
Chtěli jsme doplnit všechny chody stejným nápojem a jako nejvhodnější a nejdokonalejší nám přišla voda.
Suroviny: Voda z kohoutku, perlivá Magnesia, bio citron, máta marocká nať, máta peprná nať, jedlé květy (sedmikráska chudobka, violka vonná, plicník lékařský, popenec obecný).
Magnesiu a vodu z kohoutku jsme smíchali 1:1, na 1,5 litrový džbánek jsme vymačkali půl citronu a půl citronu nakrájeli a nechal vcelku macerovat ve vodě, přidali hrst máty marocké a peprné v poměru 3:1 a ozdobili jedlými květy. Nechali jsme tři hodiny v lednici macerovat.
Stolování, tabule
Nerozhodovali jsme se dlouho, na čem servírovat, chtěli jsme něco tmavého a pokud možno netradičního, okamžitě nás napadla břidlice. Našli jsme na půdě nepotřebnou rozbitou střešní krytinu, kterou jsme olámali a oštípali do vhodné velikosti a tvaru a pečlivě pod dohledem pana učitele vyčistili tak, že se stala vhodnou pro použití v kuchyni. Pro večeři jsme použili nově zrekonstruovaný sál místního kulturního domu, kde se také konají naše kroužky vaření, takže jsme na tento prostor zvyklí. Tabuli jsme ladili do stříbrné barvy a dozdobili čajovými svíčkami a kyticí Meruzalky krvavé, která tak krásně doplnila polstrování židlí.
Naši hosté odcházeli spokojeni a najezeni a v nás přetrval úžasný pocit z velmi zajímavé příležitosti vyzkoušet si naše schopnosti a zároveň udělat radost lidem, které máme rádi.
Tímto děkujeme paní ředitelce za upozornění na tento zajímavý projekt, panu učiteli Urdovi za podporu a užitečné rady, spolužačce Báře za téměř profesionální fotodokumentaci, vedení obce Oskava za možnost bezplatného užívání kulturního domu, rodičům nejen za finanční podporu na nákup surovin, hostům za přijetí našeho pozvání a v neposlední řadě Zdravé 5 za organizaci této soutěže, kterou jsme si náležitě užili nejen v kuchyni, ale i za objektivem fotoaparátu. V opojení vůní surovin a práce kuchyňských spotřebičů jsme společně zdokonalili naši spolupráci a naučili se novým věcem. Příprava pokrmu, tabule i péče o hosty nás všechny bavila a vložili jsme do ní veškerou naši snahu. Dodali jsme i špetku umění, jelikož i toho je u jídla potřeba. Věříme, že vše se odrazilo ve výsledku a můžeme říct, že jsme všichni rádi, že nás tahle soutěž neminula a my mohli účastí na ní ukázat naše schopnosti.
Přejeme krásné 10. výročí vzdělávacího programu Zdravá 5.
Ať Zdravá 5 ukáže všem lidem,
že jíst se má zdravě a s klidem,
že v kuchyni se nejen řízek smažit dá,
ale místo najde i lebeda.
Že chuť nedodává přepálený tuk,
ale kvítí i maso z našich luk,
že cukru, byť má významnou hodnotu,
není potřeba na každou dobrotu,
ať naplní se Zdravé 5 poslání
a všem se dostane prospěšné vzdělání.
Vše nejlepší přeje Julie, Markéta a Zdeněk.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej.